Over Impact Wizard

IMPACT EVALUEREN: WAT LEVERT HET MIJ OP?

Welkom op Impact Wizard

Werk jij aan een betere wereld? Benieuwd naar de maatschappelijke impact van je werk? Impact Wizard is je eenvoudige, slimme en effectieve gids om je impact te evalueren en te verhogen. De vragen, opdrachten en voorbeelden dagen je uit om stap voor stap, bewust en impactvol te werken.

AANLEIDINGEN VOOR IMPACTEVALUATIE
 • Wil je nieuwe fondsen werven? Of moet je juist verantwoording afleggen voor een verkregen investering?
 • Is het tijd om op een andere manier te communiceren over je organisatie?
 • Wil je beter begrijpen welke effecten je activiteiten hebben ? En hoe je die kan verbeteren?
 • Zoek je naar manieren om medewerkers sterker te motiveren?

Was je antwoord op één van bovenstaande vragen ‘ja’? Dan is impactevaluatie iets voor jou. Impact Wizard leidt je doorheen de verschillende stappen.

Getuigenissen
"Met de resultaten van onze impactmeting kunnen we nu aan de slag. Door andere accenten te leggen in onze producten, bijvoorbeeld. Of door de verhalen te gebruiken in de communicatie naar nieuwe klanten."

"Dankzij Bike to Work zijn er 5000 auto’s van de weg gehaald. Dat mooie cijfer kunnen we nu hard maken."

"Onze veranderingstheorie hangt nu prominent in ons bureau. Het helpt ons om gedisciplineerd de link te blijven leggen tussen de effecten die we willen bereiken en de acties die we daarvoor organiseren."


Hoe werkt Impact Wizard?

Modules

Je start met je impactprofiel in te vullen. Wat is je missie, wie zijn je stakeholders?
Vervolgens evalueer je in 4 grote stappen -modules- je impact.

 • In Waarom en Wat evalueren stel je het doel en de focus van je impactevaluatie scherp.
 • De impactlogica achter jouw activiteiten ontrafel je in ‘Hoe maak jij verandering waar?’
 • De echte evaluatie en de analyse daarvan doe je in de module ‘Impactdata verzamelen’.

Tot slot biedt Impact Wizard je tips om je impact te verhogen.

Op maat: tijd

Niet iedereen kan evenveel tijd steken in impactevaluatie. In Impact Wizard kies je een pad, op jouw maat. Zie het als een lange wandeling of de korte versie ervan. De essentie blijft dat je het bos ontdekt –de maatschappelijke impact van je werk-, terwijl je de bomen er nog in ziet.

Op maat: inhoud

Inhoudelijk past Impact Wizard zich ook aan jou aan. In functie van de antwoorden die je invult, suggereert deze tool je enkel inhoud die daarbij past. Dat zijn bijvoorbeeld specifieke methoden om impact te evalueren. Je kan ook àlle informatie consulteren via het menu DATABANK.

BEWAREN EN AANPASSEN

Impact Wizard bewaart de antwoorden die je ingeeft. Je kan je antwoorden steeds consulteren via ‘Resultaten’ in het menu MODULES. Je kan ze steeds aanpassen door terug te gaan naar een vraag. Impact Wizard past de informatie die je daarna te zien krijgt dan ook aan.

Wist je trouwens dat je projecten kan kopiëren, en zo verschillende versies kan maken van één Impact Wizard project? Dat doe je in het menu PROJECTEN.

Help!

Sommige vragen in Impact Wizard zijn doordenkertjes. Heb je graag wat meer uitleg, een tip of een voorbeeld? Klik dan eens op de icoontjes in de kolom links bij de vragen. Krijg je iets niet helder? Heb je moeite met prioriteiten stellen? Zoek je een specifieke expertise? Neem dan een kijkje bij in het menu ONDERSTEUNING.


Credits

Impact Wizard is het resultaat van een tweejarig actieonderzoek op initiatief van de Sociale InnovatieFabriek en de Verenigde Verenigingen , samen met een stakeholdersnetwerk van meer dan 100 personen en 50 organisaties, fondsen, bredrijven, (kennis)instellingen.We willen iedereen danken die dit actieonderzoek mogelijk maakte:
 • De organisaties en bedrijven die als pioniers de uitdaging aangingen om op zoek te gaan naar hun impact. Je vindt ze terug in de talrijke voorbeelden die we in de Impact Wizard
 • De coaches en consultants die de impactpioniers pro bono begeleid hebben in dit avontuur. Zij staan klaar om nieuwe begeleidingen rond impactevaluatie te geven, mocht dat op een bepaald moment nodig zijn. Voor een overzicht verwijzen we naar de  ondersteuningspagina .
 • De sectororganisaties en fondsen die even nieuwsgierig waren als de impactpioniers over wat er te leren viel over de evaluatie van maatschappelijke impact. Zij dragen de Impact Wizard mee uit en voorzien hierrond een specifiek ondersteuningsaanbod. Voor een overzicht verwijzen we naar de  ondersteuningspagina .
 • De experts die bereid waren om op de juiste plaats en het juiste moment hun expertise te delen. Onze bijzondere dank gaat uit naar Marc Jans (Socius), Joke Vandenabeele (KULeuven), Adinda Van Hemelrijck (Institute of Development Studies), Mieke Berghmans (KULeuven), Edith Kroese (Avance – the Impact Engineers), Tinne Vandensande (Koning Boudewijnstichting), Ben Carpenter (Social Value International), Yves De Weerdt (ViTO) Pieter Jansen (HiPo Data Analytics), Esther De Smet (Ugent), Wim Vannoberghen (IMinds) en Benedict Wauters (ESF – Universiteit Antwerpen). Voor een overzicht van de gebruikte literatuur verwijzen we naar de  literatuurpagina .
 • Het agentschap Innoveren en ondernemen voor de steun.Verdergaan